Bejelentés


Nomád


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Hírek
Új film !

2012-ben elkészült egy új MONGOL film. Aravt Aki tud hozzá magyar feliratot az feltétlen írja meg üzenetben és e-mailben. Egyébként eredeti nyelven megtekinthető a teljes film a Youtube-on

Új film !

2012-ben elkészült egy új MONGOL film. Aravt Aki tud hozzá magyar feliratot az feltétlen írja meg üzenetben és e-mailben. Egyébként eredeti nyelven megtekinthető a teljes film a Youtube-on

Film: A pityergő teve története

Egy nyár a Góbi sivatagban, Mongólia déli részén. Egy nomád család segédkezik a tevék születésénél. Az egyiknél komoly nehézségekbe ütközik a kicsi világrahozása. Miután mégis megszületik a kis tevebébi, anyja nem akar tudomást venni róla, nem eteti, és nem gondozza. A hagyomány szerint, a mongolok ilyenkor hívnak egy hegedűst, hogy játékával elbűvölje a nőstényt, akiben a zene hatására talán újra feltámadnak az anyai ösztönök. Meseszerű, félig dokumentarista, félig megrendezett film, elbűvölő képekkel a sivatagról, lassú tempóval, kevés dialógussal. Megkapó történet távoli vidéken élő emberekről, akik a hagyomány és a modernitás között keresik a helyüket. A film elsősorban a mongóliai nomádok életét mutatja be, bizonyos részekben azonban fény derül az ulánbátori városlakók életének körülményeire is, ami a rendszerváltás utáni változásokat láttatja. Mongóliában a népesség fele ma már városokban él, ahol a globalizáció hatásai - előnyök és hátrányok - egyre nyilvánvalóbbak.

Filmajánló

Újabb remek filmel találkoztam, ezúttal a Duna tv-n A sárga kutya barlangja címmel. Egy valódi mongol nomád család játsza önmagát illetve mutatják be dokumentalista játékfilm formájában az életük egy részét. Igazán idilli. Jó szórakozást hozzá!

Zene

Egy újabb csemege a mongol zene kedvelőinek! Egy mongol folk-rock banda zenéjével találkoztam, és nekem tetszett. Elég extravagáns és ők készítették többek közt a Mongol és a Khadak című film zenéjét is. A nevük Altan Urag és a youtube-on rájuk lehet keresni

Film

Aki Mongólia rajongó, annak mindenképp el kell mennie a moziba és meg kell néznie Sergei Bodurov 2007-ben elkészült filmjét a Mongolt! Afilm Mongóliában játszódik az 1100-as évek végében. Temujin életét mutatja be gyermekkorától egészen addig míg végül egyesíti a mongolokat és világhódító útjára indul, amikor a világ Dzsingisz kán néven ismerte meg.

Expedíció

Ajánlanék nektek egy képes beszámolót egy 1998-as madárgyűrűzési expedícióról, amit mindenképp szeretnék majd újra megszervezni 5 éven belül itt a link: http://www.kolon-to.com/00_index_hu.html másoljátok be a böngészőbe!

Zene

Szeretném minden látogató figyelmébe ajánlani a Huun huur tu nevű együttest, akik remek tradícionális zenét csinálnak, melyben keverednek a mongol és kazah népi zene elemei. Első lemezüket 1993- ban adták ki és mind máig, töretlen lelkesedéssel járják a világot, hogy megismertessék a világgal ezt a különleges és ősi zenét, melyben a már-már földöntúlinak ható torokének fontos szerepet kap.


Szavazás
Üdvözöllek az oldalon! Remélem megtalálod, amit keresel.

Ezen a Helyen próbálom közzé tenni mindazt, amit összeszedtem a nomád életmódról, azon belül is inkább a mongolok életéről, mindennapjairól, kultúrájukról, szokásaikról. Ezen kívül hasznos tippeket eljárásokat is igyekszek a számodra elérhetővé tenni, amiket régen az emberek maguk csináltak, de mára ebben az eltespedt nyugati civilizációban, a kényelem jegyében inkább készen veszünk sokkal rosszabb minőségben.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!